ЧЕРГОВІСТЬ ПРИЙНЯТТЯ СПАДЩИНИ

"Очікуваний результат від нашої роботи - наша норма. Давати клієнту більше ніж він очікує - наша ціль."

Сулик Роман Андрійович

Керівник практики сімейного права

Експерт в галузі сімейного, цивільного, трудового права, права інтелектуальної власності.

Зв'язатися зараз

ЧЕРГОВІСТЬ ПРИЙНЯТТЯ СПАДЩИНИ

Час прочитання: 2 хв.

Напевно всі чули вислів, що родичі живуть мирно поки не доведеться ділити спадщину. І це без перебільшення є правдою. Через майно, яке залишилося після смерті рідної людини найближчі родичі стають лютими ворогами. Адже не у всіх випадках спадкодавець залишив розпорядження на випадок смерті, тобто заповіт. А за його відсутності спадкоємці приймають спадщину відповідно до закону та своєї черги.

Наприклад, брат або сестра померлого не буде спадкувати, якщо у померлого залишилися дружина (чоловік) та діти. Навіть, якщо подружжя й не проживало разом багато років, але офіційно шлюб не було розірвано, все одно дружина (чоловік) мають право на спадщину першочергово.

 

Але про все послідовно. Цивільний кодекс України, який діє з 2004 року визначає п'ять черг спадкоємців. Лише, якщо відсутня попередня черга може спадкувати наступна.

  • Перша черга

Після смерті особи першочергове право на спадкування мають діти, якщо вони є, інший з подружжя та батьки. На перший погляд, все зрозуміло, але на практиці бувають випадки, що смерть особи настає під час вагітності дружини, в такому випадку ненароджена дитина також буде мати право на спадкування. Щодо дітей, до кола спадкоємців відносяться всі діти померлого. Наприклад, у спадкодавця були три офіційних шлюби, та дві дитини народжених поза шлюбом, але він записаний батьком, то всі п'ятеро дітей будуть мати право на спадкування.

  • Друга черга

Якщо відсутні спадкоємці першої черги, то право на спадкування може виникати у рідних братів та сестер спадкодавця та дідів та бабів. Для спадкування цьому колу осіб дуже важливо підтвердити їх родинні відносини, адже без цього вступити у спадщину неможливо. Якщо аналізувати практику, то багато громадян не можуть довести родинні зв'язки через помилки в документах, зміни прізвища тощо.

  • Третя черга

Якщо не має найближчих родичів, що відносяться до перших двох черг право на спадкування виникає у рідних тіток і дядьків спадкодавця. Як і у попередньому випадку потрібні підтверджуючі документи, що вони є кровними родичами спадкодавця.

  • Четверта черга

До цієї черга відносяться особи, які хоч і не є кровними родичами з спадкодавцем, але проживали з ним не менше 5 років до дня смерті, були пов'язані спільним побутом, вели спільне господарство тощо.

Підтвердження особи до належності до четвертої черги спадкоємців є рішення суду про встановлення факту спільного проживання.

 

  • П’ята черга

Інші особи. Під цим поняття розуміються інші далекі родичі спадкодавця, наприклад двоюрідні брати, сестри, тітка, дядько тощо.

Але, що важливо, що їх родинні відносини також повинні підтверджуватись документами, і успадкувати вони можуть виключно за відсутності чотирьох попередніх черг.

Отже, як вбачається з вищенаведеного у прийнятті спадщини дуже важливо з’ясувати до якої черги відноситься спадкоємець. Спадкові спори досить поширені серед громадян. А все через те, що не всі вчасно звернулися до фахівців та вчинили всі необхідні дії, що визначені законом.

Тож для того, щоб не впустити своє право на спадщину, не нехтуйте правовою допомогою спеціалістів.

Розрахувати вартість допомоги:

1 питання

Вашою справою займалися інші юристи?

Так
Ні

2 питання

Ви знаходитесь в Києві чи Київській області?

Так
Ні

3 питання

Юридична допомога Вам потрібна терміново?

Так
Ні

Керівник практики сімейного права

Експерт в галузі сімейного, цивільного, трудового права, права інтелектуальної власності.

Зв'язатися зараз
Наскільки стаття була корисною? Оцініть:

5

Кількість оцінок:

12

20%
знижка
Якщо ми не
передзвонимо
протягом дня
Консультація
Юридична компанія
Залиште заявку на юридичну допомогу прямо зараз:
Найкращі юристи
Чесна ціна
Працюємо швидко
Онлайн / офлайн консультація