СТАТУС ОСОБИ БЕЗ ГРОМАДЯНСТВА – НАСЛІДКИ ТА ДОКУМЕНТАЦІЯ

"Вирішуємо проблеми клієнтів у міру їх надходження".

Мазур Єлизавета Сергіївна

Юрист, спеціалізується на питаннях міграційного права - оформлення документів на території України, країн Європейського Союзу (Польща, Італія, Іспанія, Угорщина, Румунія), надає візовий супровід для громадян України та іноземців.

Зв'язатися зараз

СТАТУС ОСОБИ БЕЗ ГРОМАДЯНСТВА – НАСЛІДКИ ТА ДОКУМЕНТАЦІЯ

Час прочитання: 3 хв.

Зараз у світі проблема безгромадянства полягає в сучасних недоліках щодо ставлення до деяких націй, або ж через певну дискримінацію (через специфічне ставлення до етнічних, вікових, гендерних чи політичних причин), іншими словами - викоренення певної нації з якоїсь території.

Також проблема може полягати у законодавчих системах, наприклад через прогалини у практиці надання громадянств або через розпад держави (найвідомішим прикладом є розпад СРСР). Також частіше діти залишаються у даному статусі через через народження без громадянства (наприклад якщо дитина народилася у батьків у такому ж статусі).

Наразі можна почути ще одне часто вживане поняття - апатрид, яке теж означає назву особи без громадянства.

Отже, основна проблема та, навіть можна сказати, небезпека, для таких осіб полягає у тому, що в майбутньому вони будуть обмежені в реєстрації їхнього народження, згодом з’являться труднощі у здобутті або відсутність здобуття освіти, реєстрації шлюбу та влаштування на роботу. А згодом, навіть після смерті людини, свідоцтво про смерть видаватися не буде.

Україна, як сучасна незалежна держава європейського прикладу приєдналася до Конвенції ООН про статус осіб без громадянства у 2013 році. Також Україна мала честь приєднатись до Конвенції ООН 1961 року про скорочення безгромадянства і нарешті було прийнято Закон України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», де офіційно закріпила міжнародне визначення статусу особи без громадянства.

З прийняттям Закону особи, у яких відсутнє громадянство будь-якої країни отримали можливість у реалізуванні своїх прав та свобод, які зазначались вище - здобувати освіту, мати офіційну роботу, укладати шлюб, навіть набувати право власності на нерухоме майно та отримувати соціальні пакети щодо страхування здоров’я.

Також особливий ризик бути особою-апатридом становить для тих, у кого є складнощі з підтвердженням факту належності до того, чи іншого громадянства. З особливими труднощами зіштовхувалися окремі люди, які мали документи підтвердження особи ще до 1991 року та після становлення незалежної України не змінили паспорт їхнього громадянства.

Якщо ви на момент розпаду СРСР (станом на 24 серпня 1991 року) постійно проживали на території України незалежно від того, якою мовою ви розмовляєте, якого кольору ваша шкіра та які політичні вподобання, або якщо ж ви з того моменту мали посвідку на постійне проживання на цих територіях, то в таких випадках автоматично визнаєтесь громадянином України.

Тепер щодо документів, які необхідно подати для встановлення факту належності до громадянства України. Якщо у вас наявний паспорт колишнього СРСР, то маєте подати:

  • Заяву, заповнену в Державній міграційній службі за місцем подання, яка містить відомості, що ви належите до громадянства України.
  • Копію документа колишнього СРСР, що підтверджує вашу особу з обов’язковим зазначенням там місця реєстрації станом на 24 серпня 1991 року, або щоб там був внесений запис «громадянин України» станом на 13 листопада 1991 року.

Якщо ж у вас немає паспорта або немає відповідної інформації у ньому, то в цьому разі ви подаєте:

  • Судове рішення про підтвердження факту вашого проживання на території сучасної України та про встановлення юридичного факту про ваше перебування у громадянстві СРСР станом на 24 серпня або 13 листопада 1991 року.
  • Встановлення вашої особи відповідно до судового рішення.
  • Заява про видачу паспорта колишнього СРСР - називається «форма 1». Отримується у тому територіальному органі Державної міграційної служби, де вам видавався паспорт громадянина колишнього СРСР.

Важливо пам’ятати! Для того, щоб звернутися до суду про встановлення юридичних фактів необхідно мати офіційну відповідь Державної міграційної служби про те, що є рекомендація про звернення до суду про встановлення фактів у зв’язку із відмовою видачі.

Отже, статус особи без громадянства, або особи-апатрида розвивається та удосконалюється щодо набуття офіційних прав та обов’язків з кожним роком все більше і краще. А щоб бути постійно повідомленим про будь-які зміни у законодавстві щодо статусу тих чи інших осіб - звертайтеся до нашої юридичної компанії «Приходько та партнери» і ми з радістю розповімо вам про всі актуальні нюанси і тонкощі законодавства на сьогоднішній день.

Розрахувати вартість допомоги:

1 питання

Вашою справою займалися інші юристи?

Так
Ні

2 питання

Ви знаходитесь в Києві чи Київській області?

Так
Ні

3 питання

Юридична допомога Вам потрібна терміново?

Так
Ні

Юрист, спеціалізується на питаннях міграційного права - оформлення документів на території України, країн Європейського Союзу (Польща, Італія, Іспанія, Угорщина, Румунія), надає візовий супровід для громадян України та іноземців.

Зв'язатися зараз
Наскільки стаття була корисною? Оцініть:

5

Кількість оцінок:

12

20%
знижка
Якщо ми не
передзвонимо
протягом дня
Консультація
Юридична компанія
Залиште заявку на юридичну допомогу прямо зараз:
Найкращі юристи
Чесна ціна
Працюємо швидко
Онлайн / офлайн консультація