КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПІДРОБЛЕННЯ СЕРТИФІКАТІВ  ПРО COVID-ВАКЦИНАЦІЮ, ПЛР-ТЕСТІВ

«Наше завдання – захист Ваших прав та інтересів. Ми не розказуємо «казок» - клієнт повинен бути відвертим та усвідомлювати об’єктивну реальність ситуації.»

Ковальов Артем Вадимович

Керівник практики кримінального права

Керівник практики проблемної заборгованості, адвокат з кримінальних справ

Зв'язатися зараз

КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПІДРОБЛЕННЯ СЕРТИФІКАТІВ ПРО COVID-ВАКЦИНАЦІЮ, ПЛР-ТЕСТІВ

Час прочитання: 4 хв.

У зв’язку із стрімким поширенням територією України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, постановою Кабінету міністрів України, від 20 жовтня 2021 р. № 1096 внесені зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р.  №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», та введено суворі обмеження, зокрема, щодо пересування у громадському транспорті, відвідування ТРЦ, органів та установ державної влади та місцевого самоврядування тощо. Тобто значним чином обмежено права людини та громадянина, що гарантовані Конституцією України.

В той же час введені обмеження не стосуються осіб у яких, зокрема:

  • наявний негативний результат тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції або експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2, яке проведене не більш як за 72 години;
  • або наявний документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації;
  • або наявний документ, що підтверджує отримання однієї дози дводозної вакцини;
  • або наявний міжнародний, внутрішній сертифікат чи іноземний сертифікат, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 однією дозою дводозної вакцини (жовті сертифікати);
  • або однією дозою однодозної вакцини чи двома дозами дводозної вакцини (зелені сертифікати), які включені Всесвітньою організацією охорони здоров’я до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях, негативний результат тестування методом полімеразної ланцюгової реакції або одужання особи від зазначеної хвороби, чинність якого підтверджена за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія.

Тобто, для того щоб продовжувати жити без обмежень у особи повинен бути один з перерахованих вище документів.

Разом з тим, великий відсоток населення не бажає вакцинуватися з різних причин, та, відповідно, отримувати вказані документи в порядку, визначеному підзаконними актами.

Вище вказані обставини створили передумови до значного поширення підроблення документів щодо тестування на COVID-19, а також сертифікатів, що підтверджують вакцинацію від COVID-19. При чому масового поширення набуло саме підроблення сертифікатів про вакцинацію від COVID-19.

На підроблення сертифікатів ідуть особи, які з особистих мотивів чи обставин не бажають вакцинуватися, а також особи, зокрема медичні працівники, що здійснюють вакцинування, та вносять відповідні відомості до електронних реєстрів.

Відповідальність за вищевказані дії передбачена ст.358 КК України, при чому, як для тих хто підробляє, так і для тих хто використовує підроблені документи.

Так, за підроблення сертифікатів про COVID – вакцинацію передбачена відповідальність за ч.1 ст.358 КК України у вигляді штрафу до 1000 н.м.д.г або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

За використання же завідомо підробленого документу, зокрема, сертифікату про COVID – вакцинацію, відповідальність передбачається ч.4 ст.358 КК України, та карається штрафом до 50 н.м.д.г або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

Якщо ж обвинуваченням буде доказано, що особа спочатку підробила сертифікат, а потім використовувала, то в такому випадку відповідальність наступатиме за ч.1 ст.358 та ч.4 ст.358 КК України, тобто за виготовлення та використання.

Разом з тим, Конституцією України встановлено, що особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Тобто, чи винна особа у підроблені та/або використанні підробленого документу, зокрема, сертифікату про COVID – вакцинацію, чи ні, вирішується судом, аналогічно як і визначення міри покарання.

Про винність чи невинність особи у підроблені та/або використанні підробленого документу, зокрема, сертифікату про COVID – вакцинацію, суд приймає рішення на підставі зібраних на досудовому розслідуванні доказів.

В засобах масової інформації, з посиланням на джерела в Національній поліції України, поширено інформацію, що на сьогоднішній день відкрито понад 800 кримінальних проваджень, пов’язаних з підробленням чи використанням підробленого сертифікату про COVID – вакцинацію.

В той же час, з огляду на актуальну судову практику щодо притягнення осіб до кримінальної відповідальності за підроблення та/або використання підробленого сертифікату про COVID – вакцинацію, можна прийти до висновку, що основну масу обвинувальних вирків становлять справи, в яких особи, яких притягнули до кримінальної відповідальності добровільно визнали вину у вчиненому кримінальному правопорушенні. Тобто, як такого досудового розслідування фактично не здійснюється, оскільки обвинувачення ґрунтується на показах підозрюваного/обвинуваченого, та їх повного визнання вини.

Разом з тим, виникає риторичне запитання, на підставі яких доказів, окрім самого підроблено документу, ґрунтуватиметься обвинувачення про притягнення особи до кримінальної відповідальності за підроблення та/або використання підробленого сертифікату про COVID – вакцинацію у випадку, якщо особа не визнає свою вину, ба, більш того, взагалі відмовиться давати покази.

Однозначно особа, винна у вчиненні кримінального правопорушення, зокрема, у підроблені та/або використанні підробленого сертифікату про COVID – вакцинацію, повинна нести відповідальність, передбачену чинним законодавством, проте притягнення особи до відповідальності повинно відбуватися виключно в порядку та на підставі закону.

Своєчасний вступ в справу компетентного адвоката та ефективний захист значно підвищить шанси особи бути виправданою.

Адвокатське бюро «Приходько та партнери» закликає неухильно дотримуватися вимог закону та не вдаватися до злочинних дій, зокрема щодо підроблення та/або використання підроблених сертифікатів про COVID – вакцинацію чи ПЛР-тестів.

Разом з тим, якщо Ви вважаєте, що Вас незаконно притягають до кримінальної відповідальності за підроблення сертифікату про вакцинацію чи Вам потрібний захист у кримінальній справі щодо використання підробленого сертифікату, адвокати АБ «Приходько та Партнери» захистять Ваші права.

Розрахувати вартість допомоги:

1 питання

Вашою справою займалися інші юристи?

Так
Ні

2 питання

Ви знаходитесь в Києві чи Київській області?

Так
Ні

3 питання

Юридична допомога Вам потрібна терміново?

Так
Ні
20%
знижка
Якщо ми не
передзвонимо
протягом дня
Консультація
Юридична компанія
Залиште заявку на юридичну допомогу прямо зараз:
Найкращі юристи
Чесна ціна
Працюємо швидко
Онлайн / офлайн консультація