Зняття обтяження з рухомого майна

«Кожен хто співпрацює з нами - звільняє себе від обтяжливих кредитів. Ми оформлюємо банкрутство "під ключ" по всій Україні!»

Колесник Ілля Олександрович

Спеціаліст з банкрутства фізичних та юридичних осіб. Надає юридичний супровід у процедурах банкрутства фізичних осіб, ФОП, юридичних осіб, а також закритті виконавчих проваджень, укладенні реструктуризації і мирових угод з фінансовими установами.

Зв'язатися зараз

Зняття обтяження з рухомого майна

Зняття обтяження з рухомого майна, є процесом, що вимагає чіткої послідовності дій і дотримання законодавчих норм зокрема Закону України “Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень”. Одним з важливих етапів є виконання рішення суду. Якщо позикодавець відмовляється зняти обмеження після виконання зобов’язань чи виникають інші перешкоди, власник може звернутися до суду для примусового виконання рішення. Більше про процедуру можна дізнатися зі статті “Виконання рішення суду”, що допоможе зрозуміти, як діяти у разі виникнення проблем під час зняття обмежень.

Що таке обтяження рухомого майна?

Обтяження — це правове обмеження, яке впливає на можливість власника повноцінно розпоряджатися своїм рухомим майном. Таке обмеження часто накладається у зв’язку з договором застави, непогашеним кредитом чи іншими фінансовими зобов’язаннями. Під час наявності обтяження, власник майна не може його продати, подарувати або іншим чином відчужувати без згоди кредитора.

Обтяження найчастіше стосується таких видів майна:

  • Транспортні засоби: автомобілі, мотоцикли, вантажівки;

Детальніше про процедуру зняття арешту з ТЗ ви можете дізнатися зі статті.

  • Спеціалізована техніка: будівельна, сільськогосподарська;
  • Торговельне та виробниче обладнання;
  • Інші цінні активи.

Накладення обмежень є поширеною практикою у фінансових операціях, особливо під час укладання договорів застави чи оформлення кредиту.

Зняття обтяження з рухомого майна

Як зняти обтяження з рухомого майна?

Головною метою процедури є повернення власнику можливості вільно розпоряджатися своїм майном, про таку можливість зазначено саме в Конституції України.

Основні етапи:

  • Виконання зобов’язань

Передусім, власнику необхідно виконати всі зобов’язання, що стали причиною накладення обтяження. Це може бути погашення кредиту, оплата застави або інші фінансові розрахунки. Після завершення цих дій кредитор зобов’язаний зняти покладені обтяження.

  • Отримання згоди

Кредитор, після повного виконання зобов’язань боржником, повинен оформити відповідну згоду на зняття обмежень. Цей документ необхідний для подальших дій.

  • Подання заяви про зняття обтяження

Власник майна/його представник подає заяву до реєстраційного органу. Разом із заявою додаються такі документи:

  1. Документи, що підтверджують виконання зобов’язань;
  2. Згода кредитора;
  3. Паспортні дані та ідентифікаційний код власника майна.
  • Реєстрація зняття обтяження

Після розгляду документів реєстраційний орган вносить зміни до Реєстру обтяжень, і обмеження на майно офіційно скасовуються. Власник отримує підтвердження у вигляді довідки або витягу з реєстру.

Підстави для зняття обтяження

Зняття обтяження може бути здійснене на кількох законних підставах:

  • Повне погашення зобов’язань

Найбільш поширений випадок зняття обмежень пов’язаний із повним виконанням боржником своїх фінансових зобов’язань перед кредитором. Кредитор у такому випадку зобов’язаний зняти обмеження.

  • Скасування договору

Якщо договір застави або кредитний договір був скасований за згодою сторін чи рішенням суду, обтяження також підлягає скасуванню.

  • Закінчення строку дії договору

Іноді обмеження можуть бути зняті автоматично після закінчення терміну дії договору.

  • Судове рішення

Якщо обтяження було накладене неправомірно або помилково, воно може бути зняте на підставі судового рішення.

Зняття обтяження з рухомого майна

Документи для зняття обтяження

Для того, щоб ініціювати процес зняття обмежень, власнику необхідно підготувати пакет документів:

  1. Заява про зняття обтяження. Вона подається до реєстраційного органу.
  2. Документи, що підтверджують виконання зобов’язань. Це можуть бути банківські виписки, квитанції про оплату кредиту, а також інші фінансові документи.
  3. Згода кредитора. Документ, що підтверджує згоду кредитора на зняття обмежень.
  4. Кредитний договір або договір застави. Ці документи потрібні для підтвердження правомірності вимог.
  5. Паспорт та ідентифікаційний код власника.

Важливо також забезпечити правильне оформлення всіх документів. Невірне заповнення або відсутність одного з них може стати причиною відмови у знятті обмеження.

Дії у разі відмови кредитора

Якщо кредитор відмовляється зняти обмеження з майна після виконання всіх зобов’язань, власник має право звернутися до суду. У такій ситуації необхідно надати весь пакет документів. Після чого суд, розглянувши докази погашення заборгованості, прийме рішення щодо зняття обтяження кредитором.

Варто розуміти, що відмова кредитора повинна бути обґрунтованою. Адже неправомірна відмова, надає власнику можливість захищати свої права в судовому порядку. Для таких випадків важливо забезпечити себе кваліфікованою юридичною підтримкою.

Юридичну допомогу можна отримати не лише офлайн в офісі юриста, але й онлайн, що особливо зручно в сучасних умовах. Більш детальну інформацію про таку консультацію ви знайдете у статті “Онлайн консультація та допомога юриста“.

Розрахуйте вартість послуг

1 питання

Вас цікавить зняття обтяження з рухомого майна?

Так
Ні

2 питання

Ви знаходитеся у Києві?

Так
Ні

3 питання

Послуга Вам потрібна терміново?

Так
Ні

Спеціаліст з банкрутства фізичних та юридичних осіб. Надає юридичний супровід у процедурах банкрутства фізичних осіб, ФОП, юридичних осіб, а також закритті виконавчих проваджень, укладенні реструктуризації і мирових угод з фінансовими установами.

Зв'язатися зараз

Наскільки стаття була корисною? Оцініть:

5

Кількість оцінок:

12

20%
знижка
Якщо ми не
передзвонимо
протягом дня
Консультація
Юридична компанія
Залиште заявку на юридичну допомогу прямо зараз:
Найкращі юристи
Чесна ціна
Працюємо швидко
Онлайн / офлайн консультація

Захист прав боржника

Зняття арешту з майна у виконавчому провадженніЗаява на списання відсотків по кредитуОскарження виконавчого провадження у разі накладення штрафу від ТЦКСписання кредитів та відсотків по кредиту жінкам військовослужбовцівПерерахунок суми боргу в судовому порядкуЗняти арешт з рахунку, майна, квартири, автомобіляПозовна заява про скасування боргу за комунальні послугиПримусове стягнення боргуВизнання банкрутом фізичної особиСтягнення заборгованості з військовослужбовцівСписання боргів за комунальні послугиСтягнення заборгованості за комунальні послуги під час війниПозов про визнання фізичної особи банкрутомРозблокування рахунків боржниківРеструктуризація боргу по кредитній карті ПриватБанкуЗняття арешту з рахунку боржникаЗняття арешту з майна боржникаРеструктуризація валютних кредитівВилучення з єдиного реєстру боржниківСписання відсотків по кредиту військовим в УкраїніСкарга про скасування постанови державного виконавцяЗупинення виконавчого провадження військовослужбовцяЄдиний реєстр боржників – ціна вилучення з реєстру боржниківВизначення поточного рахунку у банку для здійснення видаткових операційОскарження виконавчих написівВідзив на позовну заяву про стягнення боргу за розпискоюСписання нарахованих відсотків під час воєнного стану за кредитами для військовослужбовцівЗаперечення на позовну заяву про стягнення боргуПозовна заява про зняття арешту з майнаПозовна заява про зняття арешту з коштів боржникаПозовна заява про зняття арешту з банківського рахункуСписання боргів фізичної особи в УкраїніСписання боргів у судовому порядкуЗвільнення від боргів по кредитуРозблокування зарплатного рахункуЗняття арешту з рахунку для виплати заробітної платиСтягнення боргу під час воєнного стануРеструктуризація заборгованості за іпотечним кредитом в іноземній валютіАдвокат з кредитних боргівПравовий аналіз кредитних договорівСписання боргів і кредитівБанкрутство фізичної особиЗаморозити кредитВикуп кредиту або боргуЗахист від колекторівЗахист від банкуЗняти арешт з квартири