Позовна заява щодо обмеження виплати пенсії

"Кожна людина має моральну нагоду захищати свої права".

Чмона Альона Олександрівна

Помічник адвоката

E-mail
chmona@prikhodko.com.ua
Номери телефонів
+38 (073) 007-44-31

Експерт в галузі цивільних пенсій, перерахунку пенсій силових структур та військового права.

Зв'язатися зараз

Позовна заява щодо обмеження виплати пенсії

Зв’язатися зі спеціалістом

+38 (073) 007-44-31

Поняття максимального розміру пенсії вперше було введено в дію Законом «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи». Він має № 3668-VI та датується 8 липня 2011 року. Ним були внесені зміни до статті 43 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». Відповідно, ці зміни торкнулися військовослужбовців, а також колишніх працівників міліції. Також згаданий нормативно-правовий акт вніс зміни до статті 67 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Відповідно, чорнобильців ці законодавчі зміни також торкнулися. В команді адвокатського бюро «Приходько та партнери» працюють юристи, для яких позовна заява щодо обмеження виплати пенсії є ключовим інструментом, котрий використовується під час відстоювання прав наших клієнтів у таких кейсах. Розповімо про це більш детально.

 

Про що говорить практика КСУ?

Якщо говорити про судову практику узагальнено, то у таких кейсах Конституційний Суд перебуває на боці пенсіонера та стверджує про те, що обмеження максимального розміру пенсії не відповідає Конституції України. Розглянемо на прикладі конкретних рішень.

Отже, коли ми говоримо про пенсію військових та колишніх працівників міліції, тут є актуальним рішення КСУ від 20 грудня 2016 року № 7-рп/2016. Також варто звернути увагу на рішення від 12 жовтня 2022 року № 7-р(II)/2022. Це лиш окремі приклади таких рішень, які орган конституційної юрисдикції прийняв щодо військових пенсіонерів.

Насправді ж таких рішень, котрі ми використовуємо у своїй практиці і на котрі посилаємося, є значно більше, адже команда нашого адвокатського бюро здійснює регулярний моніторинг актуальної судової практики та знає, на що опиратися, захищаючи права і законні інтереси наших клієнтів.

Що стосується пенсіонерів-чорнобильців, то тут теж є рішення КСУ від 20 березня 2024 року № 2-р(ІІ)/2024. Як бачите, судова практика – на вашому боці.

Чому ці рішення не працюють самі по собі?

Можливо, у когось виникло закономірне питання стосовно того, чому чиновники Пенсійного фонду України, маючи рішення Конституційного та Верховного Судів, усе одно продовжують діяти всупереч ним та обмежують розмір пенсії для згаданих категорій пенсіонерів. На жаль, цю тенденцію можна лише констатувати як факт. І цей факт свідчить про те, що чи не найбільша кількість позовів, які надходять до адміністративних судів, стосуються саме справ, де пенсіонери намагаються відстояти свої права у спорах з ПФУ.

Позовна заява щодо обмеження виплати пенсії

Попри те, виконання рішень Конституційного Суду є обов’язковим для всіх на території нашої держави. Тож дії представників Пенсійного фонду, коли конституційні права пенсіонерів порушуються, створюють ряд штучних обмежень.

Варто відзначити, що суди першої та другої інстанції враховують висновки щодо застосування норм права, викладені в постановах Верховного Суду (так передбачає частина 5 статті 242 КАС України).

Тож коли є рішення ВСУ в зразковій справі, воно є обов’язковим для інших аналогічних справ. Саме на це ми опираємося, відстоюючи права клієнтів.
А далі судові рішення, які ухвалюють суди першої та другої інстанцій, теж є обов’язковими до виконання. Про це вказано у статті 129-1 Конституції України та статті 14 та 370 КАС України. Тож, з огляду на це, у пенсіонерів немає жодних аргументів для того, аби відмовлятися від відстоювання своїх прав і законних інтересів у суді. А з командою професійних фахівців з пенсійного права, які працюють в команді адвокатського бюро «Приходько та партнери» це можна доволі легко зробити.

 

Які послуги ми надаємо?

Наші фахівці пропонують у цій категорії кейсів наступні послуги:

  1. Консультування. У ході консультації ми відповімо на всі ваші питання щодо актуальних саме для вашої ситуації правових норм, якими варто послуговуватися, щоб відстояти свої права.
  2. Юридичний супровід. Йдеться про взаємодію з представниками Пенсійного фонду під час роботи в рамках вашого кейсу.
  3. Представництво у суді. У переважній більшості ситуацій саме ця стадія є ключовою, оскільки саме судове рішення на користь клієнта дає нагоду в кінцевому рахунку досягнути того, щоб обмеження по розміру пенсії були зняті.
  4. Подальший супровід. Ми завжди подаємо адвокатський запит до органів ПФУ щодо виконання судового рішення, з метою, аби це питання не затягувалося.

Таким чином, наше адвокатське бюро готове надати вам послуги з повного правового супроводу в запитах, пов’язаних із зняттям обмежень з максимального розміру пенсії для військовослужбовців, колишніх міліціонерів та чорнобильців. Звертайтеся та отримуйте нагоду відстояти той розмір пенсії, який дійсно для вас передбачено чинними нормами законодавства.

Розрахуйте вартість послуг

1 питання

Ви отримали відмову Пенсійного фонду?

Так
Ні

2 питання

Ви отримуєте чорнобильську пенсію?

Так
Ні

3 питання

Ви отримуєте пенсію військову пенсію або силових структур МВС, ЗСУ, СБУ, ДСНС?

Так
Ні

4 питання

Вам потрібен юрист, щоб скласти позовну заяву до ПФУ?

Так
Ні
Чмона Альона Олександрівна
Помічник адвоката
E-mail
chmona@prikhodko.com.ua
Номери телефонів
+38 (073) 007-44-31

Експерт в галузі цивільних пенсій, перерахунку пенсій силових структур та військового права.

Зв'язатися зараз

Наскільки стаття була корисною? Оцініть:

5

Кількість оцінок:

12

ТОП юристи, що займаються такими справами в Україні

Колганов Іван Володимирович

Керівник практики військового права

Зв’язатися

Чмона Альона Олександрівна

Помічник адвоката

Зв’язатися

Кожухов Любомир Володимирович

Юрист

Зв’язатися
Як замовити послугу? Як ми працюємо?

У команді юристів адвокатського бюро «Приходько та партнери» є знавці пенсійного права з великим практичним досвідом та багатьма виграними справами за плечима. Тож, якщо Ви шукаєте тих, хто здатен зрушити Вашу справу з мертвої точки та звик працювати на результат, Ви потрапили за адресою.

У питанні перерахунку пенсій, незалежно від їх виду, важливо уникати двох крайніх позицій:

  • перша з них – чекати від представників Пенсійного фонду, що вони, урешті-решт, самі проведуть перерахунок.
  • друга – відмовлятися від ідеї відстоювання своїх прав, коли законодавство та судова практика є на вашому боці, а Пенсійний фонд відмовляється перераховувати пенсію.

Звертайтеся до професійних юристів і Ви отримаєте якісну допомогу в пенсійних питаннях.

  • Заявка
  • Дзвінок юриста
    і визначення задач
  • Договір і оплата
  • Консультація,
    аналіз справи, робота спеціаліста
Яка ціна на консультацію та супровід адвоката?
Ціни на послуги з категорії "Перерахунок пенсій":

від 4 000 до 20 000 грн Ціна актуальна на Вересень 2024

Чи можна через суд збільшити розмір пенсії?

Так, можливо, але все залежить від того виду пенсії який отримує пенсіонер. У більшості випадків суд стає на бік пенсіонерів, але потрібно надати максимум документів, які підтверджують збільшення розміру пенсії (у тому числі довідки про стаж та заробіток).

Що робити, якщо Пенсійний фонд не виконує рішення суду?

Одразу хочеться зазначити, що Конституція України визначила обов’язковість виконання судового рішення, проте, ПФУ нехтує зазначеним обов’язком та затримує виконання рішення або взагалі його не виконує. Серед дієвих шляхів, які можна запропонувати з метою виконання рішення суду:

  • адвокатський запит;
  • отримання у суді виконавчих листів з подальшим зверненням до виконавчої служби;
  • подання заяв до суду у порядку статей 382 та 383 КАС України.

Наголошую, що таким чином неможливо вирішити питання щодо отримання заборгованості, оскільки наявний інший порядок виплати.

Що потрібно для оформлення пенсії?

Звернення за призначенням пенсії може здійснюватися в будь-який час після виникнення права на пенсію або не раніше ніж за місяць до досягнення пенсійного віку.

Для оформлення пенсії потрібно зібрати необхідний перелік документів та звернутись із відповідною заявою про призначення пенсії до органу Пенсійного фонду.

Заява про призначення пенсії розглядається протягом 10 днів і за наслідками такого розгляду приймається відповідне рішення.

Чи можна оскаржити відмову Пенсійного фонду у призначенні пенсії?

Хочемо зазначити, що Пенсійний фонд досить часто відмовляє у призначенні пенсії з тієї чи іншої причини. Однак, дієвим способом поновлення порушеного права у разі відмови у призначенні пенсії – є оскарження рішення про відмову у призначенні пенсії до суду у строк не пізніше 6 місяців з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення свого права. У більшості випадків суд стає на бік пенсіонерів, оскільки відмови у призначенні пенсії є необґрунтованими та з формальних обставин.

Чи можна отримати консультацію юриста по телефону, якщо немає можливості приїхати в офіс?

Так, наші юристи надають консультації онлайн: по телефону, по відеозв’язку, по вайберу. У нас є багато клієнтів з різних областей України, інтереси яких ми успішно захистили в суді і допомогли збільшити пенсію. Договір ми укладаємо дистанційно і обмінюємось документами через Нову Пошту, вайбер або емейл.

Вам також може знадобитися:

20%
знижка
Якщо ми не
передзвонимо
протягом дня
Консультація
Юридична компанія
Залиште заявку на юридичну допомогу прямо зараз:
Найкращі юристи
Чесна ціна
Працюємо швидко
Онлайн / офлайн консультація