Фото: Звіт про доступність медичних закладів  для маломобільних груп в Україні

«Ніколи, ніколи, ніколи не здавайтесь»

Колесніченко Олександр Сергійович

Керівник практики нерухомості та будівництва

E-mail
kolesnichenko@prikhodko.com.ua
Номери телефонів
+38 (073) 007-41-41

Спеціаліст у сфері будівництва та нерухомості, інженер-будівельник, спеціалізується на земельному праві, веденні переговорів, а також вирішенні спорів у досудовому порядку.

Зв'язатися зараз

Звіт про доступність медичних закладів для маломобільних груп в Україні

Час прочитання: 3 хв.

Україна, як і інші держави, стикається з необхідністю забезпечення доступності всіх приміщень, зокрема, медичних закладів для маломобільних груп населення. Достатньо гострим це питання стало в період повномасштабної агресії Росії проти нашої держави. Органи контролю вимагають оформлення звітів про доступність медичних закладів для людей з особливими потребами. Це гарантія того, що права цієї категорії населення не будуть порушуватись, тобто, людям забезпечується безперешкодне отримання всіх необхідних медичних послуг. Якщо Вам потрібно оформити звіт про доступність медичних закладів для маломобільних груп населення, фахівці нашого юридичного бюро Приходько та Партнери допоможуть Вам в цьому.

Законодавче обґрунтування питання

Урядом були затверджені конкретні вимоги, пов'язані з доступністю приміщень для маломобільних груп населення. Зокрема, було введено обов'язковий звіт щодо визначення доступності медичних закладів для людей з особливими потребами. Нові державні норми будівництва набули чинності 01.03.2023 року. Відповідно до внесених змін звіт про доступність приміщень став важливою складовою, яка направлена на покращення якості надання послуг та допомоги маломобільним групам населення. Термін подання звітів про доступність медичних закладів для маломобільних груп населення — до 31.12.2024 року. 

Фото Звіт про доступність медичних закладів для маломобільних груп в Україні

Кожна медична установа, як державна, так і приватна, зобов'язана забезпечити комфортні умови для людей з особливими потребами, зокрема, мова йде про зручність пересування. Саме у висновку про доступність будівлі лікарні для маломобільних груп населення наявне підтвердження виконання всіх вимог чинного законодавства. 

Оцінка доступності приміщень та будівель експертами враховує такі обов'язкові умови: 

  1. Наявність пандусів, сходів, підйомників.
  2. Огорожі, поручні, вхідні майданчики, які мають відповідний розмір.
  3. Оптимальна висота порогів.
  4. Обладнання санвузлів.
  5. Тактильне оснащення приміщень.

Таким чином, відповідно до наявної нормативної бази, всі заклади медичного забезпечення зобов'язані  забезпечити для людей з особливими потребами інклюзивні умови, а саме: 

  • Наявність ліфтів та пандусів, які гарантують максимально зручний доступ для людей з обмеженою рухливістю. Також мають бути наявні інвалідні візки. 
  • Відповідне обладнання для надання всього спектру медичних послуг людям з особливими потребами: медичні пристрої, підйомні системи, спеціальні ліжка та ін. Все це полегшує надання медичної допомоги. 
  • Важливий фактор — наявність безперешкодного транспортного доступу до медичних установ. Це, зокрема, наявність місць для паркування людей з інвалідністю. 

Фото Звіт про доступність медичних закладів для маломобільних груп в Україні

Допомога фахівців з оформлення звіту про доступність медичних закладів

Підводячи підсумки, зазначимо наступне: відповідно до чинного українського законодавства всі приміщення, незалежно від їх функціонального призначення, зобов'язані надати звіт про доступність для маломобільних груп населення. Це стосується і медичних закладів. 

Обов'язковими вимогами для забезпечення інклюзивності приміщень являються:

  1. Безперешкодний доступ до таких об'єктів, як ліфти, пандуси, туалетні кімнати.
  2. Створення умов для безперешкодного користування різними приміщеннями (тактильні підлоги, спеціальні таблички та ін.).
  3. Доступність засобів інформації (зорової, звукової та ін.).

Фахівці Приходько та Партнери допоможуть Вам правильно та максимально оперативно оформити звіт про доступність медичних закладів для людей з особливими потребами. 

У Вас ще залишились запитання? Чекаємо на попередній консультації! Для розрахунку вартості послуг фахівця з оформлення звіту щодо доступності медичних закладів для маломобільних груп населення заповніть форму нижче.

Розрахувати вартість допомоги:

1 питання

Вашою справою займалися інші юристи?

Так
Ні

2 питання

Ви знаходитесь в Києві чи Київській області?

Так
Ні

3 питання

Юридична допомога Вам потрібна терміново?

Так
Ні

Керівник практики нерухомості та будівництва

E-mail
kolesnichenko@prikhodko.com.ua
Номери телефонів
+38 (073) 007-41-41

Спеціаліст у сфері будівництва та нерухомості, інженер-будівельник, спеціалізується на земельному праві, веденні переговорів, а також вирішенні спорів у досудовому порядку.

Зв'язатися зараз

Наскільки стаття була корисною? Оцініть:

5

Кількість оцінок:

12

20%
знижка
Якщо ми не
передзвонимо
протягом дня
Консультація
Юридична компанія
Залиште заявку на юридичну допомогу прямо зараз:
Найкращі юристи
Чесна ціна
Працюємо швидко
Онлайн / офлайн консультація