"Justitia omnibus - Справедливість для всіх!"

Рябчук Оксана Павлівна

Спеціалізується на сімейному праві, процедурі розлучень, оформленню постійного догляду і опікунства.

Зв'язатися зараз

Шлюбний договір (контракт)

Хоча інститут шлюбного договору впроваджений в українське законодавство ще в далекому 1992 році, широкого поширення він так і не отримав. Виною всьому – упередження українців, бачення такої угоди як прояви меркантильності, пріоритету майнових інтересів над особистими у відносинах.

Однак якщо вас зацікавила така тема, як ціна шлюбного договору, значить, ви цих упереджень не поділяєте. І зовсім правильно! Цей короткий огляд від фахівців ЮК «Приходько і Партнери» підготовлений з метою роз’яснення всіх переваг укладення подібної домовленості. А ті мінуси, про які ми теж згадаємо, істотно не знижують потенційної користі даного правового засобу.

 

Кому і з яких причин варто укласти шлюбний договір?

Ніхто не в силах передбачити зі стовідсотковою ймовірністю розвиток сімейних відносин. На вигляд міцні шлюби розпадаються через пару років, а рівні, без показної пристрасті, сімейні відносини можуть тривати все життя.

Аналогічним чином не можна передбачити змін в матеріальному становищі подружжя. Якщо навіть на момент укладення шлюбу ні у чоловіка, ні в дружини немає у майна власності, все може змінитися з плином років.

Важливо! Укладення шлюбного контракту – це крок на випередження подій. У документі можна визначити наступні принципові моменти:

  • змінити резюмовану в Сімейному кодексі України рівність часток у майні подружжя – при розлученні кожна з сторін матиме право претендувати лише на ту частку, яка визначена в договорі
  • чітко визначити режим майна, яке вже є на момент одруження, і яке буде набуте в майбутньому (це буде не обов’язково спільна сумісна власність);
  • вирішити питання з вмістом, аліментами на дітей, іншими можливими виплатами після розірвання шлюбу;
  • розподілити можливі витрати на лікування, подорожі та відпочинок, догляд за старими батьками чоловіка / дружини і так далі.

Укладення шлюбного договору – доцільний крок для будь-якої пари. Але особливо такий крок важливий при наявності майна, бізнесу, банківських вкладів до шлюбу, а також перспектив отримання великого спадку в період шлюбу.

Якими факторами визначається вартість укладення шлюбного договору?

В ході пошуку інформації в інтернеті зацікавлені користувачі вводять такі запити, як «складання шлюбного договору ціна» або «скласти шлюбний договір ціна». Коли зазначена сума витрат здається занадто високою, виникає спокуса знайти готовий зразок документа, скачати його, а потім підставити в нього свої дані.

Важливо! Не піддавайтеся такій спокусі! Однак, готові зразки таких документів в інтернеті можуть бути укладені без урахування вимог чинного законодавства України, та в майбутньому при розірвання шлюбу можуть створити для вас більше перешкод, а не убезпечити вас та ваше майно. Якщо шлюбний договір порушує вимоги норм законодавства такий правочин може бути визнано недійсним в судовому порядку.

Кожен договір унікальний і складається юристом на підставі:

 

переговорів між сторонами;

 

 

 

перевірки достовірності документів (зокрема – на майно);

 

 

       збору даних про майно.

Якщо вас цікавить шлюбний договір, складання даного документа можна довіряти тільки досвідченому юристу. Заощадивши кошти, замість попередження проблем, можна забезпечити собі їх джерело.

 

Шлюбний договір: умови укладення, терміни дії, можливості розірвання

Якщо говорити про мінуси такого договору, то головний серед них – відсутність можливості укладення для осіб, які перебувають в так званому цивільному шлюбі.

Складання шлюбного договору допускається лише для осіб, які:

  • a) вже перебувають в офіційно зареєстрованому шлюбі;
  • б) планують укласти шлюб (можуть подати довідку про подачу заяви в РАЦС)

Важливо! При укладанні договору слід врахувати:

терміни дії можна вказати окремо, в іншому випадку договір буде безстроковим;

реєстрація шлюбного договору здійснюється у нотаріуса, і це обов’язковий крок, без якого документ не буде дійсним;

за бажанням подружжя контракт можна, як змінити, так і розірвати коли завгодно.

Довірте оформлення шлюбного договору досвідченому сімейному юристу ЮК «Приходько і Партнери», щоб скористатися всіма вигодами від цього правового засобу.

Розрахуйте вартість послуг

1 питання

Ви перебуваєте в зареєстрованому шлюбі?

Так
Ні

2 питання

Ви подали заяву до органів ЗАГС щодо реєтрації шлюбу?

Так
Ні

3 питання

У Вас є довідка про подачу заяви щодо реєстрації шлюбу?

Так
Ні

Спеціалізується на сімейному праві, процедурі розлучень, оформленню постійного догляду і опікунства.

Зв'язатися зараз
Наскільки стаття була корисною? Оцініть:

5

Кількість оцінок:

12

20%
знижка
Якщо ми не
передзвонимо
протягом дня
Консультація
Юридична компанія
Залиште заявку на юридичну допомогу прямо зараз:
Найкращі юристи
Чесна ціна
Працюємо швидко
Онлайн / офлайн консультація