ВІДКРИТТЯ ФОП. СИСТЕМИ ОПОДАТКУВАННЯ

"Податки - це ціна, яку ми платимо за можливість жити в цивілізованому суспільстві".

Ясинський Євген Олександрович

Керівник практики податкового права

E-mail
yasinskiy@prikhodko.com.ua
Номери телефонів
+38 (073) 007-41-00

Експерт практики податкового права, спеціалізується на захисті прав у судовому порядку та корпоративному праві.

Зв'язатися зараз

ВІДКРИТТЯ ФОП. СИСТЕМИ ОПОДАТКУВАННЯ

Час прочитання: 3 хв.

Ведення підприємництва у правовій формі фізичної особи підприємця (далі - ФОП) є дуже популярним, адже на початок 2022 року в Україні було зареєстровано більше 2 мільйонів ФОП. Дана форма підприємництва є досить приваблива, оскільки дозволяє економити на сплаті податків.

Однак, без допомоги експерта у податковому праві складно обрати найбільш доцільну систему оподаткування з урахуванням постійних змін законодавства та встановлених обмежень.

До відома! На сьогодні чинне законодавство передбачає можливість ведення ФОП на загальній чи спрощеній системі оподаткування. Так, загальна система не має жодних обмежень, натомість спрощена система – в залежності від групи має обмеження на види діяльності, що передбачені КВЕДом, обсяг доходу та кількість найманих працівників.

На першій групі оподаткування фізична особа-підприємець не може використовувати працю найманих працівників, мати обсяг доходу більше 167 мінімальних заробітних плат, встановлених на 1 січня відповідного року та займатися лише роздрібною торгівлею товарів на ринках або наданням побутових послуг відповідно до переліку.

Сплачує підприємець на 1 групі спрощеної системи наступні податки: єдиний податок – до 10% прожиткового мінімуму встановленого на 1 січня відповідного року, ЄСВ – 22% мінімальної заробітної плати.

На другій групі оподаткування фізична особа-підприємець може використовувати працю найманих працівників у кількості не більше 10 осіб, обсяг доходу не може бути більшим 834 мінімальних заробітних плат, встановлених на 1 січня відповідного року. Дозволено займатися діяльністю у сфері ресторанного бізнесу, виробництвом та продажом товарів, наданням послуг платникам єдиного податку та громадянам. Однак ця категорія підприємців має і багато заборон серед видів діяльності.

Сплачує ФОП на 2 групі спрощеної системи наступні податки: єдиний податок – до 20 % від мінімальної заробітної плати встановленої на 1 січня відповідного року, ЄСВ – 22% мінімальної заробітної плати.

На третій групі оподаткування фізична особа-підприємець не має жодних обмежень по кількості найманих працівників та виду економічної діяльності. Обсяг доходу такого ФОП не повинен перевищувати 1167 мінімальних заробітних плат, встановлених на 1 січня відповідного року.

Сплачує підприємець на 3 групі спрощеної системи наступні податки: єдиний податок – 3% від доходу, якщо підприємець є платником ПДВ та 5%, якщо він таким не являється. Сплата ЄСВ залишається такою ж як для ФОП 1 та 2 груп.

Що стосується 4 групи спрощеної системи, то перебувати на ній можуть бути фізичні особи - підприємці, які здійснюють свою діяльність виключно в межах фермерського господарства, за умови виконання сукупності вимог передбачених законодавством. При цьому об’єктом оподаткування буде площа сільськогосподарських угідь або земель водного фонду. Базою оподаткування буде нормативно грошова оцінка.

Варто зауважити, що на спрощеній системі оподаткування підприємці звільняються від нарахування та сплати військового збору.

Загальну систему оподаткування ФОП може обрати одразу при реєстрації у випадках коли планує займатися забороненою для спрощеної системи діяльністю, перевищує ліміт встановленого доходу, або ж потребує заборонені для спрощеної системи способи розрахунку (бартер, негрошові розрахунки).

Сплачувати ФОП на загальній системі буде ПДФО – 18%, ВЗ – 1,5%, та ЄСВ – 22%.

Кожна система оподаткування має свої переваги та недоліки, щоб обрати найкращий варіант для Вас прорахувавши всі ризики звертайтесь до фахівців ЮК «Приходько та Партнери».

Розрахувати вартість допомоги:

1 питання

Вашою справою займалися інші юристи?

Так
Ні

2 питання

Ви знаходитесь в Києві чи Київській області?

Так
Ні

3 питання

Юридична допомога Вам потрібна терміново?

Так
Ні
20%
знижка
Якщо ми не
передзвонимо
протягом дня
Консультація
Юридична компанія
Залиште заявку на юридичну допомогу прямо зараз:
Найкращі юристи
Чесна ціна
Працюємо швидко
Онлайн / офлайн консультація