УЗАКОНЕННЯ САМОЧИННОГО БУДІВНИЦТВА ІНДИВІДУАЛЬНИХ (САДИБНИХ) ЖИТЛОВИХ, САДОВИХ ТА ДАЧНИХ БУДИНКІВ, ЗБУДОВАНИХ ДО 05.08.1992

"Нам не важливо, на чиєму боці влада, а важливо, на чиєму боці закон."

Перепельченко Анатолій Олександрович
E-mail
perepelchenko@prikhodko.com.ua
Номери телефонів
+38 (073) 007-44-15

Спеціалізується на кримінальному, цивільному та адміністративному праві, перерахунку військових пенсій

Зв'язатися зараз

УЗАКОНЕННЯ САМОЧИННОГО БУДІВНИЦТВА ІНДИВІДУАЛЬНИХ (САДИБНИХ) ЖИТЛОВИХ, САДОВИХ ТА ДАЧНИХ БУДИНКІВ, ЗБУДОВАНИХ ДО 05.08.1992

Час прочитання: 3 хв.

Питання введення в експлуатацію об’єктів нерухомості вперше було врегульовано за часів незалежності України Постановою КМУ №449 від 05.08.1992 «Про порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів державного замовлення».

Чинним законодавством передбачено, що для узаконення самочинного будівництва необхідно вводити об’єкт в експлуатацію. Важливим фактором є саме час коли був збудований об’єкт. Якщо індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди, прибудови до них, були збудовані до 5 серпня 1992 року, то вони не підлягають введення в експлуатацію.

У той же час, законодавством про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно передбачено два варіанти реєстрації права власності на вищевказані об’єкти. Залежно від того чи здійснювався погосподарський облік на території певної адміністративно-територіальної одиниці буде різнитися пакет документів, який подається на державну реєстрацію.

Перший варіант регулюється пунктами 77-79 Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою КМУ від 25 грудня 2015 р. № 1127. Реєстрація права власності на індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди, прибудови до них, що закінчені будівництвом до 5 серпня 1992 року проводиться за наявності відомостей про його технічну інвентаризацію та про присвоєння такому об’єкту адреси, отриманих державним реєстратором з Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

У разі коли будинок збудований на земельній ділянці, право власності на яку зареєстровано в Державному реєстрі речових прав, документ що підтверджується присвоєння адреси не вимагається. В даному випадку в заяві на державну реєстрацію обов’язково треба вказати відомості про кадастровий номер відповідної земельної ділянки з метою встановлення місця розташування земельної ділянки, на якій споруджений об’єкт.

Документ, що підтверджує прийняття в експлуатацію закінчених об’єктів будівництва, а саме індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель, не вимагається.

Другий варіант реєстрації регулюється ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень». Для проведення державної реєстрації прав власності на індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди, прибудови до них, що були закінчені будівництвом до 5 серпня 1992 року та розташовані на територіях сільських, селищних, міських рад, якими відповідно до законодавства здійснювалося ведення погосподарського обліку, і щодо зазначених об’єктів нерухомості раніше не проводилася державна реєстрація прав власності, подаються:

  • виписка із погосподарської книги, надана виконавчим органом сільської ради (якщо такий орган не створений - сільським головою), селищної, міської ради або відповідною архівною установою;
  • документ, що посвідчує речове право на земельну ділянку під таким об’єктом, крім випадку, коли таке речове право зареєстровано в Державному реєстрі прав.

Для здійснення державної реєстрації прав власності на зазначені об’єкти документом, що посвідчує речові права на земельну ділянку під таким об’єктом, може також вважатися рішення відповідної ради про передачу (надання) земельної ділянки в користування або власність.

Проведення технічної інвентаризації на будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди, прибудови до них, побудовані до 05.08.1992 року, є необов’язковим, якщо відповідною радою здійснювалося ведення погосподарського обліку і у виписці з погосподарської книги, яка надається для державної реєстрації прав, наявні відомості щодо технічних характеристик об’єкта нерухомого майна.

Звертаю увагу, що загальна та житлова площа об’єкта є обов’язковими відомостями, які вносяться до Державного реєстру прав під час здійснення відповідних реєстраційних дій.

Що в першому, що в другому випадку бажано отримати інформацію від Бюро технічної інвентаризації про відсутність державної реєстрації права власності на зазначений об’єкт нерухомого майна, оскільки речове право на об’єкт могло бути зареєстроване на паперових носіях до 2013 року і відповідні записи відсутні в електронних реєстрах.

Розрахувати вартість допомоги:

1 питання

Вашою справою займалися інші юристи?

Так
Ні

2 питання

Ви знаходитесь в Києві чи Київській області?

Так
Ні

3 питання

Юридична допомога Вам потрібна терміново?

Так
Ні
20%
знижка
Якщо ми не
передзвонимо
протягом дня
Консультація
Юридична компанія
Залиште заявку на юридичну допомогу прямо зараз:
Найкращі юристи
Чесна ціна
Працюємо швидко
Онлайн / офлайн консультація