Порядок введення в експлуатацію об’єктів нерухомості з класом наслідків cc1

"Кожен хто звертається до нас, звільняє себе від думок про своє питання та отримує результат, оскільки ми цінуємо найважливіший ресурс – Ваш час."

Перепельченко Анатолій Олександрович

Адвокат, спеціалізується на нерухомості, корпоративному, фінансовому, податковому, цивільному та договірному праві, а також вирішенні спорів у судовому порядку.

Зв'язатися зараз

Порядок введення в експлуатацію об’єктів нерухомості з класом наслідків cc1

Час прочитання: 2 хв.

Для об’єктів приватної забудови, адміністративно-побутових будівель малого та середнього бізнесу, малоквартирних будинків законодавством передбачається спрощена процедура введення в експлуатацію.

Якщо для об’єктів з класом наслідків CC2 та CC3 до органу ДАБК слід подати заяву й акт готовності до експлуатації, щоб отримати відповідний сертифікат, то для об’єктів CC1 (незначної складності) заповнюється та подається декларація про готовність об’єкта до експлуатації, яка після перевірки реєструється органом ДАБК.

Якщо Ви не бажаєте витрачати час та заглиблюватися в тонкощі оформлення документів для введення в експлуатацію об’єкта нерухомості, то завжди можете скористатися допомогою фахівців практики нерухомості та будівництва ЮК «Приходько та Партнери». Чекаємо Вас на консультацію!

Етапи введення в експлуатацію об'єкта з класом наслідків CC1

Однаковий алгоритм дій застосовується як для новобудов, так і за умов реконструкції чи капітального ремонту, а також легалізації об’єкта самочинного будівництва.

Щоб без проблем ввести в експлуатацію приватний будинок чи інший об’єкт нерухомості, який віднесений до класу відповідальності (наслідків) СС1, слід пройти наступні кроки:

  • Крок 1. Отримати будівельний паспорт.
  • Крок 2. Подати повідомлення про початок будівельних робіт.
  • Крок 3. Провести технічну інвентаризацію та отримати технічний паспорт.
  • Крок 4. Подати декларацію про готовність об’єкта до експлуатації.
  • Крок 5. Зареєструвати право власності в реєстрі речових прав.

Згідно зі ст.2 закону №208/94-ВР «Про відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності» від 14.10.1994, використання об’єктів будівництва СС1, не прийнятих в експлуатацію, тягне за собою відповідальність у вигляді штрафу – 36 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (станом на січень 2022 року – 89 316 грн).

Подання декларації про готовність об’єкта до експлуатації

Подається така декларація після завершення будівельних робіт. Заповнити стандартну форму декларації та подати її до відповідного органу ДАБК можна двома шляхами:

  • через онлайн-сервіс державних послуг «Дія» (електронну систему здійснення декларативних та дозвільних процедур у будівництві);
  • через Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП).

Важливі моменти при цьому:

  • орган ДАБК перевіряє правдивість інформації, що подана у декларації протягом 10 робочих днів, після чого вносить відповідний запис до реєстру будівельної діяльності;
  • декларацію допускається подавати лише за умови наявності відомостей про право власності/ користування земельною ділянкою, на якій знаходиться будова;
  • у разі подання декларації через ЦНАП знадобиться паспорт та ідентифікаційний код, якщо документи подає уповноважений представник (юрист) – то довіреність на нього;
  • плата за реєстрацію декларації для об’єктів незначної складності не передбачається;
  • датою прийняття в експлуатацію вважається дата реєстрації декларації.

Якщо Вам необхідно провести введення в експлуатацію об'єкта з класом наслідків CC1, СС2 або СС3 - наша юридична компанія може зробити це "під ключ" і в дуже короткий термін. Залишайте заявку на консультацію та розрахунок ціни введення в експлуатацію Вашого об'єкту нерухомості від професіоналів – юридичної компанії "Приходько та Партнери"!

Розрахувати вартість допомоги:

1 питання

Вашою справою займалися інші юристи?

Так
Ні

2 питання

Ви знаходитесь в Києві чи Київській області?

Так
Ні

3 питання

Юридична допомога Вам потрібна терміново?

Так
Ні

Адвокат, спеціалізується на нерухомості, корпоративному, фінансовому, податковому, цивільному та договірному праві, а також вирішенні спорів у судовому порядку.

Зв'язатися зараз
Наскільки стаття була корисною? Оцініть:

5

Кількість оцінок:

12

20%
знижка
Якщо ми не
передзвонимо
протягом дня
Консультація
Юридична компанія
Залиште заявку на юридичну допомогу прямо зараз:
Найкращі юристи
Чесна ціна
Працюємо швидко
Онлайн / офлайн консультація