ОСОБЛИВОСТІ ТИМЧАСОВОГО ВВЕЗЕННЯ ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ НА МИТНУ ТЕРИТОРІЮ УКРАЇНИ

"Ми захистимо недоторканність Вашої честі, гідності, ділової репутації та інтелектуальної власності."

Ан Ірина Миколаївна

Керівник практики господарського та цивільного права

E-mail
an@prikhodko.com.ua
Номери телефонів
+38 (073) 007-44-70 +38 (093) 007-44-11

Спеціалізується на захисті ділової репутації юридичних осіб, честі та гідності фізичних осіб, захисті інтелектуальної власності, захисті прав споживачів, спорах зі страховими компаніями, юридичному супроводі діяльності громадських організацій.

Зв'язатися зараз

ОСОБЛИВОСТІ ТИМЧАСОВОГО ВВЕЗЕННЯ ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ НА МИТНУ ТЕРИТОРІЮ УКРАЇНИ

Час прочитання: 2 хв.

Тимчасове ввезення автотранспортних засобів особистого користування на митну територію України є досить актуальним питанням. Хоча даний режим регулюється низкою нормативно правових актів, якими регламентовано правила тимчасового ввезення транспортних засобів для особистого користування, їх використання на митній території України, а також санкції, які застосовуються за порушення зазначених митних правил, використання автомобілів з іноземною реєстрацією із порушенням митних правил залишається звичним явищем.

Статтею 380 МКУ передбачено, що тимчасове ввезення на митну територію України транспортних засобів особистого користування дозволяється на строк до одного року.

Однією з умов допуску транспортного засобу до тимчасового ввезення на є реєстрація автомобіля в уповноважених органах іноземних держав, що підтверджується відповідним документом.

 

Митним кодексом передбачені особливості тимчасового ввезення громадянами-резидентами ТЗ, які перебувають на тимчасовому консульському обліку в консульській установі України за кордоном. Такі громадяни мають право тимчасово ввозити на митну територію України під письмове зобов’язання про зворотне вивезення за умови письмового декларування в порядку, передбаченому законодавством України для громадян, один транспортний засіб особистого користування, на строк, що не перевищує 60 днів протягом одного календарного року (який може бути як безперервним, так і з перервами), без сплати митних платежів, які відповідно до закону підлягають сплаті при імпорті таких транспортних засобів.

 

Зазначені транспортні засоби можуть бути тимчасово ввезені на митну територію України за умови подання органу доходів і зборів документів, що підтверджують право власності громадянина на такі транспортні засоби та їх реєстрацію на території відповідної країни.

Тимчасово ввезені транспортні засоби особистого користування можуть використовуватися на митній території України виключно громадянами, які ввезли зазначені транспортні засоби в Україну, для їхніх особистих потреб.

Тимчасово ввезені транспортні засоби особистого користування повинні бути вивезені за межі митної території України з дотриманням строків, установлених відповідно до вимог Митного кодексу, або поміщені у митні режими відмови на користь держави, знищення або руйнування чи можуть бути оформлені для вільного обігу на митній території України за умови сплати митних платежів, які відповідно до закону підлягають сплаті при імпорті таких транспортних засобів.

Однак, значна кількість автомобілів з іноземною реєстрацією наразі перебуває в Україні з порушенням митних правил, а тому, громадяни, які ними користуються, – це порушники. Причому порушниками є не тільки ті громадяни, які ввезли транспортний засіб і не виконали своє зобов’язання щодо його вивезення або не оформили авто у вільний обіг, а й ті, які його придбали.

Відтак, при виявленні працівниками митниці перевищення строку тимчасового ввезення автотранспортного засобу більш чим на 30 діб, складається протокол про порушення митних правил за ч.6 ст. 481 МКУ що тягне за собою накладення штрафу в розмірі десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або конфіскацію таких транспортних засобів.

При виникненні подібних ситуацій, кваліфіковані спеціалісти Адвокатського бюро «Приходько та партнери» допоможуть Вам.

Розрахувати вартість допомоги:

1 питання

Вашою справою займалися інші юристи?

Так
Ні

2 питання

Ви знаходитесь в Києві чи Київській області?

Так
Ні

3 питання

Юридична допомога Вам потрібна терміново?

Так
Ні
20%
знижка
Якщо ми не
передзвонимо
протягом дня
Консультація
Юридична компанія
Залиште заявку на юридичну допомогу прямо зараз:
Найкращі юристи
Чесна ціна
Працюємо швидко
Онлайн / офлайн консультація